Αν και μικρό σε έκταση το Ακριτικό χωριό Παχύαμμος, μέσα από τα κρίσιμα χρόνια για την Κύπρο γνώρισε μεγάλες δοκιμασίες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται σε συντομία τα πιο κάτω:
1950: στο δημοψήφισμα για Ένωση με την Ελλάδα, υπήρξε παμψηφία από τους κατοίκους, δείχνοντας έτσι την αγάπη προς την πατρίδα, την Ελλάδα, το έθνος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
1955-59: ο Παχύαμμος σύνδραμε με αγωνιστές στον Απελευθερωτικό Αγώνα με επικεφαλής τον Παπά Μιχαήλ Χριστοφή.
1964: στα χρόνια της τουρκοανταρσίας το χωριό εμπλάκηκε γιατί τα σχέδια της Τουρκίας ήταν να καταλάβει την περιοχή. Οι κάτοικοι πήραν τα ονόματα των προδοτών και τα παρέδωσαν στον Υπουργό Εσωτερικό Γιωρκάτζιη. Πολλοί κάτοικοι δούλευαν στον Ξερό αλλά λόγω της κατάστασης αναγκαστικά σταμάτησαν και επέστρεψαν στο χωριό. Ο Λόχος Εθνοφρουράς Παχυάμμου, με την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, έβγαζε βάρδιες φρουράς. Διοικητής ήταν ο Κοινοτάρχης και Υποδιοικητής ο Πάτερ Θεόδωρος ο οποίος αντικαθιστούσε τον Διοικητή που είχε άλλες υποχρεώσεις.
Στους συνδέσμους της "Ιστορίας" μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την τοποθεσία, τους μέχρι στιγμής κοινοτάρχες, τους μέχρι στιγμής ιερείς, την παραγωγή, τον πληθυσμό, τα ήθη και έθιμα, καθώς και τις Μάχες στην Τηλλυρία.